Когато през юни 1944 год. американските бомбардировачи пристъпват към бомбардиране на Япония, армейската авиация се оказва без прехващач, способен да води успешен бой с B-29, летящи на височини 9000 м. Такава ситуация е била предвидена, но практически не е било възможно да се очаква поява на специализиран изтребител преди края на лятото на 1945 година. В качеството на временна мярка щабът планира използването на Ki-61-ІІ, който е готов от два месеца, но проблемите с неговия двигател Ha-140 не позволяват да се реализира това решение. В резултат на това, когато готовите планери за Ki-61-II все още чакат своите двигатели в завода в Кагамигахара, в небето на Япония неволята принуждава да се ползват остарели самолети. За да не се губи време е взето решение на планерите да се постави нов двигател, за да може в най-къси срокове самолета да бъде доставен в бойните части. През ноември 1944 год. министерството на снабдяването предлага на Kawasaki да изпробва на Ki-61-II КАИ няколко други двигателя.

Нуждата кара конструкторите да търсят необходимият им двигател сред тези с въздушно охлаждане, предвидени за... бомбардировачи, тъй като корпусът на Ki-61 по принцип е предвиден за редови двигател с водно охлаждане. Най-подходящ като съотношение надеждност и мощност се оказва 14-цилиндровата двойна звезда Mitsubishi Hа-112-II с мощност 1500 к.с. Първоначално не е ясно как ще се постави двигател с диаметър 1,2 м на самолет с ширина на фюзелажа 0,84 метра, но тук конструкторите черпят опит от конструкцията на FW-190 и преоборудваните със същия двигател Aichi D4Y3 вместо редови двигател. Веднага започва работата по преоборудване на Ki-61-II KAI, първият от които успява да полети на 1-ви февруари 1945 год. с обозначение Ki-100.

В сравнение със своя предшественик, Ki-100 е с близо 300 кг по-лек при еднаква мощност на двигателя. Това води до подобрена маневреност и видимо се подобрява управлението му. И въпреки, че при максималните скорости новият самолет е малко по-бавен от Ki-61, той все пак успява да ги достигне с изключително надеждния си звездообразен двигател, докато при Ki-61 тези моменти са редки, поради проблеми с редовия двигател. През февруари 1945 год. е преоборудван четвърти самолет, който става прототип за серийно производство и получава обозначение "армейски изтребител тип 5 модел 1а (Ki-100-Iа). По този образец са преоборудвани 271 Ki-61-II KAI, стоящи без двигатели. Те на практика веднага постъпват в бойните части, тъй като нямат разлика с оборудването на Ki-61 и пилотите могат веднага да се прехвърлят на тях. В боевете Ki-100-Iа се проявява като отличен изтребител, способен както да извършва успешни прехвати на B-29, така и да се бие успешно със самолетите на американците, за които се оказва доста неприятен сюрприз. Японските пилоти, както и наземния персонал, са считали Ki-100 най-добрия и най-надеждния самолет от имперските армейски ВВС. Лекотата в управлението е позволявала с него успешно да водят бой дори и млади пилоти с не повече от 100 часа нальот.

Самолетът има максимална скорост от 580 км/ч и въоръжение от едно 20 мм оръдие и две 12,7 мм картечници, разположени в носа. Таванът е 11000 метра, а практическата далечина на полета 2200 километра.

Моделиране:

FINE MOLDS съвсем не са FINE MOLDS в този модел. Има всмукнатини от двете страни на кокпита, между полукрилата и тялото има доста големи фуги и разминавания, а наличието на леяци по краищата на детайлите говори лошо за състоянието на матрицата. Самата разшивка на места е крива и неравномерна.

Ползвах фотоецван сет IJA Ki-61/Ki-100 Fighter Accesory Set, 1/72 FINE MOLDS, кат.№ АА-14

Наложи се да скрачна резервоара, който обаче почти не се вижда.

Пластмасата е мазна и чуплива, обработва се доста трудно.

Финишинг:

Боядисвах с емайлни бои, но в неподходящо време. Обработих тук-таме с филтри и масла, но олющването не се получи според първоначалните ми идеи. Като заключение - доста добре като идея за модел, но проблемите с матрицата и детайлите ме отдалечиха от проекта и ме принудиха да го завърша без желание.