Недостатъците на Ме-163 - непредсказуемата работа на двигателя, малката продължителност на активния полет и невъзможността да рулира след кацане (което изисква специална техника за обслужване), принуждават конструкторите да залегнат над чертожните дъски. По отношение на ракетното гориво трудно биха могли да направят нещо ново, поради което се съсредоточават над възможността за рулиране и увеличаване на горивния обем, чрез увеличаване на размерите на фюзелажа.

Разработеният през пролетта на 1944 год. по новите изисквания самолет, получава наименование Ме-163D V-1, но в Министерството решават, че "Месершмит" не притежава необходимите човешки ресурси за да доведе работата по него до край, което води до прехвърлянето на самолета за работа на "Юнкерс". Под ръководството на професор Хертел самолетът е препроектиран и... получава името Ju-248. Ju 248 V1 (DV+PA) е завършен през август 1944 година. първите изпитания са в безмоторен полет, след което машината получава двигател HWK 509C. Подготвени са и одобрени от RLM планове за серийно производство, като оттам настояват за връщане на първоначалното наименование - Ме-263.

Ракетният двигател HWK 509C е планирано да бъде заменен с BMW 708, който работи с азотна киселина, и чиято тяга се очаква да бъде 2500 кг.

В крайна сметка Ju 248 V1 или Me 263 V1 така си и остават в единствено число. Изменението на военната ситуация обаче не позволява завършването на Me 263A-1. Опитният самолет е пленен от Червената армия и е отправен в Советския Союз, където по това време се проявява силен интерес към ракетните прехващачи. Конструкторското бюро на Микоян и Гуревич дори получава задача да довърши Ме 263. Обаче те нямат опит по работата с стреловидните крила и изпитват съмнения към безопашатата схема, поради което... се отказват и от едното, и от другото. Фюзелажа на Ме 263 получава право крило с тънък профил и хоризонтално оперение на кила. Този съветско-германски мутант получава обозначение И-270(Ж). Първият му полет е през 1946 год., но скоро изпитанията са прекратени.

Моделиране:

Още в началото бях наясно, че проектът ще е What if...

За целта трябваше да направя друг камуфлаж, да предвидя нови декали и маркировка от Defence of The Reich (върти ми се JG54), естествено - трябваше да добавя и прицел, тъй като опитния модел няма такъв.

Наложи се да скрачвам елементите на кабината. Останалото си вървеше сравнително добре. Кит си искаше в минимални количества. Освен кабели, добавих и смолен мерник REVI 16B на QuickBoost.

Финишинг:

Камуфлаж - RLM 76, 81, 82, с боички на LifeColor, филтри и смивки. Накрая обработих семпло с маслени бои. В заключение - не лош модел, иска доработки по кабината и доработка на разшивката. Няма отвори за гилзите.