И така - Semovente 75/18, екс-ESCI, ALZZER Wargames Approved... Всичко това трябва да ви наведе на мисълта, че ще имате досег с приятно опростен модел...

Аз пък не очаквах, че нещата ще са чак толкова трагични. Иначе самоходката е приятно допълнение към всяка World War II колекция, може да бъде направена и немска за отявлените любители на тевтонските кръстове Confused

Кутията е типична Italeri - картон и странично отваряне (трябва да ги забранят със закон!). На капака - устремно носеща се самоходка, а на гърба - три камуфлажни схеми.

Инструкцията е тип "чаршаф", 10 страници. Сглобяването на модела е дадено в девет стъпки. Платките са две - голяма и малка, отливката е от пясъчно жълта пластмаса, без леяци, чиста отливка. Най-осраните места са ежекторите - имам чувството, че нарочно са нацвъкани по най-видимите части - шейни на опорните ролки, страни на корпуса, капаци... Детайлите тук са 53. Опорните ролки са отляти за шейните си, ленивците изглеждат грубо и недодялано, а решетките над моторното отделение са сгрешени прилично.

Втората платка е наполовина по-малка, но съдържа съществената част от самоходката - бойното отделение, оръдие, елементи на интериора и екстериора. Бонус към комплекта са две фигурки - на механик-водач и на командир. Първият изглежда доста дървено, вторият е с очарователни кълки... упс, бричове.

Първото, което ще обърна внимание е тотално сбъркания интериор. Хайде оръдието е добре, мястото на механик-водача е приемливо, задната част към моторното отделение е почти точна... Но какви са тези баровски столчета така и не ми стана ясно. Имам достоверна схема и снимки на интериора - съветвам ви да се снабдите с тях ако имате същия модел. Капаците са дебели и от вътрешната страна имат гадни ежектори. Вътрешната част на бойното отделение е гола и с по няколко ежектора. Детайлите на тази платка са 31.

Веригите... оооох, ве-ри-ги-те... Мъка, мъка! Безформени и дебели винилови вериги, твърди и нямащи дори далечна прилика с истинските.
Декалното листче е мъничко и с помощта на отпечатаните без забележки ваденки може да изработите следните машини:
- Semovente 75/18 - 132nd Ariete Armoured Division, El Alamein sector, August/November 1942 - чист Italian Sand.
- Semovente 75/18 - Unknown Unit, Tunisia early 1943 - чист пясъчен камуфлаж.
- Semovente 75/18 - 2nd FallschirmJager Division - Rome, October 1943 - атрактивен камуфлаж с основа Italian Sand и петна от Italian Olive Green и Italian Dark Brown.
- Semovente 75/18 - Unknown Unit - Rome, September 1943 - атрактивен камуфлаж с основа Italian Sand и петна от Italian Olive Green и Italian Dark Brown.

Тук е мястото да спомена, че NH Detail прави живота Ви по-лесен, а Semovente-то - доста по-истинско с двата си сета - 72-013 Tracks for Italian M-series tanks и 72-014 Semovente 75/18 Detail Set.

Като заключение - сравнително добро моделче на атрактивна машина и на съвсем прилична цена от "Нирахоби". Иска доста работа за отстраняване на слабостите, но това е според желанието и възможностите.