Първо малко история. OV-1 е първият турбовитлов самолет в американската армия, създаден е като въздушен разузнавач на бойното поле. Първият му полет е през април 1959 г., изведен е от въоръжение в средата на '90-те години на ХХ век, а днес все още има летящи екземпляри при различни цивилни оператори. Един скромен, за някои невзрачен труженик, с 40 годишна армейска служба в различни варианти. Преминал е през военни конфликти като войната във Виентам и операция "Пустинна буря". Лично за мен OV-1 е един от най-симпатичните самолети с характерната си носова част с изпъкнало остъкление, като очи на насекомо, с трикилевия си вертикален стабилизатор и разположение на екипажа рамо до рамо, запазената марка на Grumman:)

Моделът, на когото искам да направя преглед е OV-1D, мащаб 1/48, призводство на украинската фирма Roden, последния от тяхната серия OV-1, която включва още OV/JOV-1A и OV-1B/C. В този вариант общо взето са събрани всички разузнавателни възможности на предшествениците, като е екипиран със SLAR Motorola AN/APS-94 (радар за страничен обзор), в стъклопластов контейнер, окачван асиметрично, отдясно на фюзелажа, аерофотокамери и инфрачервен сензор. Подразбира се и по-модерното оборудване. Като конструкция машината е запазила удълженото крило на B варианта, като отново е оборудвана с въздушни спирачки в опашната част, характерни за A модификацията.

Първото, което виждаме от модела е рисунката на кутията. Нищо драматично, но все пак ефектно. Паркиран светолосив OV-1D върху мокър бетон, който огледално отразява машината.

Вътре се намират 7 платки (плюс малка платка с радарен контейнер от стария тип, окачван на В варианта, която не съм снимал) от светлосива, леко бежова пластмаса. Материалът е сравнително по-твърд от пластмасата, която съм свикнал да намирам в кутиите на Revell, Academy, Italeri и други популярни производители. Пакетирането е доста нелепо, като се има предвид доволно големия размер на кутията. Всички платки са наблъскани в стегнат, запечатен целофанов плик, което неминуемо увеличава риска от драскотини, смачкване, изкривяване или пречупване на дребни части. На снимките се виждат временните "превръзки" на едната основна стойка, на която има смачкано детайлче в основата, и на едната половина на фюзелажа, заради "изкълчена" антенка под носа.

Сега малко подробности за самите части. Отливките са на добро ниво, дефекти почти липсват. Има тук-там малко ципи, малко следи от изхвъргачи, една-две точковидни всмукнатинки. Нищо притеснително. По-сериозен дефект са изпъкналите следи от инжектори, на дъното на нишите на основния колесник, виждат се ясно на третата снимка. Разшивката е гравирана, качествена и доволно подробна. Има множество много симпатични дребни детайли, например едни ръкохватки за седалките, ILS антенка за носа и др. Кабината е детайлизирана сравнително подробно, единствено седалките са леко "постни" и задната стена на кабината е дадена гладка, а трябва да е "тапицирана" и съответно решена в "кариран" релеф. Таблата в кабината са дадени от прозрачна пластмаса, с доста хитра ваденка, която отгоре е черна, а откъм лепилото са напечатени скалите на приборите. Въздушните сирачки могат да бъдат монтирани отворени. Като подвесен инвентар са дадени два резервоара и характерния контейнер на SLAR. Има и контейнери с картечници и НУРС, но те не се използват на този вариант. Прозрачните части изглеждат добре и включват остъклението на кабината от 4 части, табла за кабината, навигационни светлини и прозрачен нос с прозорчета за оптичната апаратура. Варварското опаковане не е пожалило и прозрачните части. Имам драскотина на едното челно стъкло и ивичка "побеляване" от напрягане близо до централната рамка, слава богу, там се пада да е перото на чистачката.

Ваденки. На листа изглеждат добре напечатени, с приличен брой служебни надписи. Дадени са три схеми за маркировка:
OV-1D със сериен номер 69-17008, втори разузнавателен батальон, операция "Пустинна буря", базиран в Ал Куейсума, Саудитска Арабия;
OV-1D с/н 68-15938, 73-та разузнавателна група, базирана в Щутгарт, ФРГ, 1988г.;
OV-1B с/н 79-1712 на Израелска служба, 1975г.

Американските машини са дадени със светлосив камуфлаж, а израелската с маслиново зелени горни повърхности и светлосиви долни повърхности.

Инструкция. 12 страници, с малко история и технически данни за самолета, схема на частите, 34 стъпки за сглобяване, схема за нанасяне на ваденките и боядисване. Добре напечатена. Има някои пропуски, например не са дадени указания за изрично флюгиране на лопатите на витлата в паркирано положение, някои части не са отбелязани да не се ползват, например непрозрачния нос. Все пак нищо сериозно. С внимаване и малко странична литература няма никакви основания за притеснение.

Накрая за любителите на допълнителните детайли ще спомена, че за този модел успях да открия, че Eduard произвеждат фотоецвани детайли, а американската фирма Cobra Company прави много добри смолни аксесоари (кабина, ниши на колесниците, SLAR и др.) Лично аз, за сега, нямам намерение да се снабдявам с допълнителни детайли.

Брей че дълго се получи Накрая ще обобщя, че предложението на Roden е отлично, въпреки някои дребни нередности, а моделът на OV-1D, сам по себе си доста интригуващ, би стоял много добре във всяка колекция редом с моделите на много по-титулувани машини. Като сложност не мисля, че би представлявал нещо сериозно, все пак намирам за необходимо поне малко четене и задължителните търпение и внимателна работа с частите, за да се получи добър резултат.