Цена и начин на придобиване: Luckymodel.com, 35.99 $ без доставката.

История. Grumman F6F Hellcat е едноместен, еднодвигателен витлов изтребител, разработен за US NAVY през ВСВ. Разработката му е възложена на Grumman като наследник на F4F Wildcat и като допълващ вариант към новия Vought F4U Corsair. Прототипът XF6F-1 излита за първи път на 26.01.1942г., а към януари 1943г. с Hellcat е въоръжена и първата ескадрила - VF-9 на USS Essex. В хода на ВСВ Hellcat се доказва като особено успешна конструкция, надежден изтребител, с мощно въоръжение и отлична живучест. В резултат на качества на самолета пилотите му успяват да постигнат повече от половината от всички победи на US NAVY и USMC и съотношение победи:загуби 19:1. Бойната си слава Hellcat натрупва най-вече на Тихоокеанския ТВД. През ВСВ е бил на въоръжение и в Royal Navy под означението Hellcat Mk. I и Мк. II. След войната е служил още във Франция, Парагвай и Уругвай. Произведени са общо 12275 машини.

Моделът, който ще разгледам е F6F-3 Hellcat на Eduard, мащаб 1/48. Това е раннен вариант на изтребителя, последван по-късно от F6F-4 и F6F-5. Моделът излезе в началото на 2008 г. и продължава амбициозното начинание на чешката фирма да пуска нови модели с висока детайлност и богата комплектовка.

Кутия. Среднотвърд картон, с подсилени бордове, обемиста, с горно отваряне. Атрактивна рисунка, изобразяваща F6F-3 Hellcat с озъбена муцуна от VF-27, USS Princeton мигове след като е сразил поредния A6M Zero.

Частите на модела са разпределени на четири големи рамки от сивозелена пластмаса плюс една малка рамка с допълнителен капотаж и една рамка с прозрачни детайли. Всичко е старателно опаковано в целофан, а прозрачните детайли са в отделно пликче. Допълнително има две платки с фотоецвани части (цветни и неоцветени) и маски за остъклението и колелата.

Подробности.

Качеството на отливките е отлично, без дефекти. Разшивката е вътрешна, фина и подробна, има множество структурни детайлчета и нитове по повърхностите. На частите с фюзелажа е постигнат много приятен ефект на застъпващи се панели. Детайлността е отлична. Кабината е подробна, има си всичко. Даден е избор между доста добро пластмасово табло с фино очертани прибори, и предварително оцветено фотоецвано табло. Допълнително има фотоецвани колани, ръчки, ръкохватки. Страничните конзоли са пластмасови с фини релефни подробности. Прицелът е от овална прозрачна част.

Фюзелажът е даден от две части, с делене по вертикала, на него е отлят вертикалният стабилизатор. Кормилото за посока е отделна част. Спирачната кука е в два варианта: прибрана и извадена.

Крилото е разделено да две горни и две долни повърхности, които затварят между себе си отделни детайлчета за нишите на основните стойки и картечните цеви. Клапите и елероните са отделни.

Хоризонталните стабилизатори са от по две части, кормилата за височина са отделни.

Двигателят се събира от два реда цилиндри, кутия на трансмисията, магнети и вал за витлото. Допълнително са дадени фотоецвани кабели за запалването, табелка с надписи и опция между фотоецвана емблема на Pratt & Whitney и ваденка. Решетката на масления радиатор под двигателя също е детайл от фотоецван метал. За неразкапотирана машина това е предсотатъчно. Ауспусите са представени от четири "снопчета" от къси тръбички (всъщност за да станат тръбички трябва да се разпробият - лесна работа Smile), които се монтират в профилни вдлъбнатинки в самия преден край на фюзелажа.

Витлото е трилопатно, от един цял детайл.

Капотражът е даден в три варианта: ранен - с долни охлаждащи створки и издути обтекатели за ауспусите; среден - без долни створи, но пак с издути обтекатели на ауспусите; късен - без долни стрворки и без издути обтекатели. Характерната "усмивка" на Hellcat, която се получава от долната част на капотажа, под двигателя е пресъздадена доста убедително. Не съм правил специално изследване, но в ревюто си на hyperscale.com Брет Грийн сравнява капотажа на Eduard със снимка на истинска машина, капотаж на Arii Otaki, Hasegawa, както и смолни детайли на Cutting Edge и Quickboost. Заключението му е, че Eduard са най-близо до истината.

Нишите на основния колесник са отляти частично на долните повърхности на крилото - частите в които лежат колелата, а частите, в които лежат стойките са отделни. Детайлността е много добра, за което спомагат и фотоецваните части. Створките на колесника са с добре оформени изпъкналости. Стойките са чудесни, с отляти хидропроводи за спирачките и допълнителни дребни пластмасови и фотоецвани детайлчета. Амортисьорите са дадени доста разгънати, което предполага че за изработване на модел на по-натоварена машина е необходимо рязане и скъсяване за да се "напрегнат" стойките. Джантите са отделни от гумите. Колелата са тесни, без грайфери на гумите, което е коректно за ранните варианти на F6F-3 и по-придирчивите ще трябва да помислят за смолни колела, ако искат да изработят модел с някои от късните маркировки в комплекта. Опашната стойка е отлята заедно с колелото на една цяла част.

Въоръжението е представено от две детайлчета с по три картечни цеви за крилото и два чифта бомби - 250 и 100 паунда. Дадени са фотоецвани закрепващи болтовве за бомбодържателите, както и перки на взривателите и оперение за бомбите. Под тялото може да се окачи резервоар, за който също има фотоецвани гъзарии.

Прозрачните части се състоят от неподвижна козирка, прицелно стъкло, фар и светлинки, две неподвижни прозорчета зад кабината и два варианта за подвижното остъкление - отворен и затворен - чудесно решение, позволяващо във всяко положение остъклението да пасне на фюзелажа. Прозрачността е отлична.

Ваденки. Един лист с маркировките за петте варианта и приличен брой служебни надписи и означения. Добре напечатени, чудесни цветове. Варианти за маркировки:
F6F-3, Probable BuNo 66016, VF-16, USS Lexington, Hawaii, September, 1943;
F6F-3, BuNo 25813, Lt. C.K. 'Ken' Hilderbrandt, VF-33, Ondonga, December, 1943;
F6F-3, BuNo 40090, VF-1, Lt. William C Moseley, USS Yorktown, June, 1944. За този вариант на носа има ръчно нанесен черен номер "890", останал от транспорта на машината до ескадрилата. На ваденките за номера забелязах пикселизация по края. Не знам дали е дефект или е нарочно, за да се имитира неравната граница на боята.
F6F-3, BuNo 40467, Lt. Alexander Vraciu, VF-6, USS Intrepid, February, 1944;
F6F-3, Lt. Richard E. Stambook, VF-27, USS Princeton, October, 1944.

Всички варианти са с камуфлаж от средния период на войната в Sea Blue и Intermediate Blue отгоре и отстрани и бяло отдолу.

Инструкция. Добре напечатена, оформена като гланцова, цветна брошурка с 16 страници. Съдържа схеми на частите с обозначения кои от тях не се използват, последователност за сглобяване, схеми за залепване на маските, нанасяне на служебните маркировки и камуфлажите. Добре обяснена, засега не съм открил ребуси и недомислия.

Цветовете са с референции към каталога с акрилни и емайлови бои на Gunze Sangyo.

Заключение. Отличен модел, високо качество, чудесна детайлност, богати опции, фотоецвани части, маски. Цената е малко соленичка, но у нас Нирахоби може да го достави по-изгодно - когато го узнах, моят модел вече пътуваше насам. Не смятам, че моделът е особено сложен за изработка, но все пак търпението и внимаването са задължителни, предвид наличието на разни дребни части. Еduard обявиха, че този модел ще е с по-простичка конструкция (в никакъв случай за сметка на коректните детайли) в сравнение с предните им FW-190 и Bf-110. Особено с FW-190 смятам, че малко са попрекалили - то не са разкапотирани двигатели, оръжейни ниши, чудесии - като в крайна сметка сглобяването става сложно дори за тези, които не желаят да се възползват от възможността да изработят "разглобен" самолета, а същевременно за пълно детайлизиране на двигателя и разните отсеци се искат още куп детайли, които да се изработят от подръчни материали или да се купят допълнително. Е, ако ще обещаваме супер детайлност, нека всичко необходимо да е в кутията. В това отношение моделът на Hellcat е проектиран по-премислено, от кутията може да се изработи отличен модел, с чудесна детайлност, но без да се усложнява (и оскъпява) излишно конструкцията, а желаещите супер детайлност да си търсят начини.