История. Стандартен пикиращ бомбардировач на USNAVY от ВСВ. Служил и в USAAC под означението А-24 Banshee.

Моделът, който ще разгледам е SBD-5 Dauntless, мащаб 1/48, на Italeri, който оригинално е на американската фирма Accurate Miniatures от 90-те години на ХХ век. В тази опаковка излезе през 2008г.

Кутия. Сравнително голяма, среднотвърд картон с горно отваряне. Рисунката не е нищо особено. Показва SBD-5, с новозеландски кокарди в полет.

Вътре в кутията се намират 2 целофана с 6 рамки от сива пластмаса и едно малко пликче с прозрачните части, лист с ваденки и инструкция.

Подробности. Отливката е с обичайното за Accurate Miniatures високо качество, на практика без дефекти. Тук-таме има по малко ципи, нищо притеснително. Материалът сякаш е малко по-твърд, но бива. Разшивката е вдлъбната и фина. Детайлността е на много високо ниво. Кабината на екипажа е представена подробно с фини детайли по пода, органи за двойното управление, детайли по страничните конзоли, седалка (с ваденки за коланите) и прозрачно табло с гравирани прибори и ваденка със скали, която да се сложи на задната повърхност. Мястото за стрелеца също е оборудвано щедро със седалчица, сдвоена картечница с щит и въртящ се станок. Има и пистолет за сигнални ракети, който се монтира на левия борд. Тялото е от две големи части за фюзелажа от кабината до опашката, три отделни части за секцията пред кабината, с двете синхронизирани картечници (дадени са и те) и три части за капотажа.

Крилото се сглобява от двойка части за целите горни повърхности и една цяла част за долните, включително центроплана. Крилото се поддържа от пластинчат надлъжник, отлят на частта с пода на кабината - разумно решение характерните за пикиращия бомбардировач спирачни клапи са дадени отделно, перфорирани са, имат механизми за отваряне и могат да бъдат монтирани отворени.

Вертикалният стабилизатор е отлят на частите с фюзелажа, а хотизонталните са от по две части. Кормилата са отляти в неутрално положение. Спирачната кука е отделна част. Двигателят е представен със "звездата" на цилиндрите и отделна част с кутията на трансмисията, повдигачите на клапаните и кабелите за запалването. Витлото е трилопатно от една цяла част.

Нишите и стойките на колесника са добре направени, даден е избор между нормални и "сплескани" гуми за основния колесник, джантите са отделно от гумите, което улеснява боядисванeто. Опашната стойка и колелото за изляти на половините на фюзелажа. Въоръжението е представено от две 50 кал. картечници за носа, сдвоена картечница кал. 30 за втория пилот, две малки бомби за подкрилните държатели и една по-тежка за подтелния държател. Дадена е и люлката, която извежда бомбата от подтелния държател извън кръга на витлото.

Прозрачните части са много качествени, тънки и с отлична прозрачност на материала. Има два варианта на "оранжерията": затворена от една цяла част и отворена от четири отделни секции, които да се наредят телескопично събрани между местата на пилота и стрелеца. Има още прозрачни табла с прибори за двамата екипажа, фарове, прицел, прозорче за пода на кабината.

Ваденките са Cartograf, добре напечатени, без забележки. Скромен брой служебни надписи и маркировки. Вариантите за камуфлаж и маркировки са цели пет:

SBD-5 - 25th RZNAF F/O L.A. Mac Lellan-Symonds - F/S R.F. Bailey; Piva, April 1944 Новозеландска машина. Трицветен камуфлаж в Sea Blue, Intermediate Blue и White;

SBD-5 - VMSB-231 - Major Elmer Glidden and M/Sgt James Boile; Marshall Island 1944. Самолет от US NAVY, базиран на Маршаловите острови. Трицветен камуфлаж в Sea Blue, Intermediate Blue и White;

А-24B-1 - DT 407th BG; Aleutine Island 1943. Banshee, базиран на Алеутските острови. Двуцветен камуфлаж в маслинено зелено и сиво;

SBD-5 - Flottille 4F Aeronavale Carrier "Arromanches"; Indochine 1947. Палубен самолет на френския флот. Трицветен камуфлаж в Sea Blue, Intermediate Blue и White;

А-24B - Groupe de Combat 1/18 "Vendee"; France 1944. Френско Banshee с двуцветен камуфлаж в маслинено зелено и сиво.

Инструкция. Добре напечатена дипляна с кратка историческа информация, 11 стъпки за сглобяване, схеми за боядисване и маркировки, схеми на частите. Самото сглобяване е представено отвратително нескопосно. Просто са взели оригиналната инструкция на Accurate Miniatures, добавили са препратки към боичките на Model Master по схемите и толкоз. Схемите за сглобяване не са особено подробни и в оригиналната инструкция към схемите за сглобяване има коментари и съвети, кое къде да се закрепи. Точно тези текстове липсват в инструкцията на Italeri, дадени с няколко асти във въздуха и толкоз, нито се вижда как трябва да изглежда резултатът нито има някакви стрелки. Дори няма схемичка как се събира фюзелажът - на една стъпка частите са отделно и се указва монтирането на детайлите по страничните панели, на следващите стъпки фюзелажът е събран. Немарлива, италианска цигания! Препратките към боичките на Model Master също са редовна слабост на Italeri, затова е добре да се търси литература, цветни профили, снимки и т.н.

Заключение. Отличен модел на важен самолет, високо качество, в опаковката на Italeri и цената е добра. Напълно подходящ по моите разбирания за изработване "от кутията". С малко четене (предимно за цветовете от камуфлажа), внимаване и търпение смятам, че резултатът би бил отличен.