Кутия:

Сравнително мека, със странично отваряне, бокс-артът изобразява MQ-1 в полет с две ракети Hellfire. От едната страна има обяснение за кои държави има декали, както и снимка на самите декали, а на гърба в стил Italeri са дадени две от схемите - американска и италианска.

Първи впечатления:

Детайлите са опаковани в голям, топло запечатан плик, като самите платки А и В са запечатани самостоятелно, а на едната са долепени с тиксо декалите и прозрачните елементи.

Детайли:

Веднага след разпечатването на пликовете правят впечатление две неща - лекият релеф на детайлите и невероятното качество на отливката. Докато първото се лекува с шкурка 2000, второто няма нужда от никакво лечение, даже напротив - ще е хубаво да има повече производители болни от тази болест. Струва си да се отбележат съвсем малките държачи на детайлите към рамките, които позволяват минимални усилия за отделянето им, както и за почистването след това.

Самите детайли са разположени на две платки, като едната съдържа долната половина на корпуса и всички детайли като колесници, антени, ракети и прочие елементи, а втората е посветена на горната половина на тялото и крилата. Китайците са се справили много добре с предаването на специфичната форма на тялото на безпилотната машина, като на горната част са намерили място всички капаци и отвори. Въздухозаборниците са разпробити предварително, ката че в това отношение няма да имате проблем. Изключително добре са отляти крилата с характерните елементи на управляващите повърхности, пантите им и различните хитове придържащи панелите на крилото. Самото то е с изключително добре измислена сглобка, която да предотврати увисването му. Изходящите му ръбове, както и тези на стабилизаторите са много тънки и остри. В това отношение само похвални думи за матричарите и леенето.

Втората платка е за двете долни половини на тялото. Тук вече нещата стават малко по-драматични, тъй като никой не си дава труда да ви каже защо има две долни половини. От снимки можете да си направите извода, че всъщност едната е за RQ-1, а другата е за MQ-1. Коя за коя версия е - и тук инструкцията мълчи. Всъщност това е и единственият недостатък на модела - по никакъв начин не ства ясно как трябва да се комбинират частите, за да получите съответната модификация. Този (единствен) проблем ще разгледам по-надолу при инструкцията.

Детайлите на сензорите са дадени прозрачни, в два варианта, съответно за разузнавателни и ударния вариант. Дадени са и множество опционални детайли като допълнителни въздухозаборничета и антени. Специално при антените нещата пак стоят много добре, като детайлите са много тънки и фини. Невероятно впечатление правят и стойките на колесниците, както и самите колела с характерната им шарка на грайфера.

Друг чудесен елемент са ракетите - освен, че са много прецизно отляти с много тънки стабилизатори, търсещата глава е дадена като отделен, прозрачен детайл. Пилоните им са също така добре изпълнение като проектантите не ги е домързяло и са направили съответните нитове/болтове изпъкнали. Всичко това се увенчава с подвижното витло, сензорната глава и добавените чоксове (онези неща, които се слагат пред и зад гумите на самолета, за да не мърда), така че имате готов материал за винетка.

Инструкция:

Добре напечатана, на гланцова хартия, като цялото сглобяване е разпределено в четири стъпки с отделни подстъпки. На гърба й са дадени две от общо трите камуфлажни схеми. Въпреки всичко това в нея е и най-големият проблем. Вместо да ви упъти кои детайли са за ударната версия и кои за чистия разузнавач, инструкцията ви кара да се чудите кой детайл на кой е алтернативен, за коя версия е и дали въобще има място. Всъщност може би този проблем се дължи и на самата истинска машина, която в зависимост от мисията си носи различни антени.

Единственото по което няма спор е, че версията MQ-1 носи две ракети на подкрилни пилони. За всичко останало ще се наложи да се погрижите сами. С цел да помогна малко след едно не много бързо проучване на снимките в близък план се разбира следното (търсил съм само за ударната версия, но като изключите специфичните за нея части остават тези за наблюдателния вариант):

За MQ-1 ви трябват долната половина с квадратната брадичка, детайли А4 и А12 (това са елементите, крепящи сензорите в носа на самолета), А-19, А-17, С-3, А-32. По отношение на антените всичко е във ваши ръце - гледайте снимките и преценете.

Цветовете са дадени с наименования, като камуфлажните са по Federal Standard.

Прозрачни елементи:

Много добри като прозрачност, като освен сензорите в носа са дадени и тези на двете ракети. При изборът им следва да сте внимателни тъй като тези на самолета са различни за RQ и MQ-1.

Декали:

Дадени са декали за четири версии, три американски и една италианска, като една от американските машини и италианската са RQ-1, а останалите две са MQ-1. Всяка една от американските машини си е правила разходка в Ирак, като в Airliners/Jetphotos има достатъчно снимки. Предполагам няма пречка да си направите машината и действала в Пакистан, нещо за което списание Аеро писа преди около 4-5 броя. Дадени са и три броя Remove before Flight ленти.

Заключение:

Отличен модел на добра цена. Единствен пластмасов модел на Хищника в 1/48, като определено това, че е в по-големия мащаб го прави и доста по-детайлен от предложението на Platz/Accurate Miniatures/Italeri. Предвид и това, че моделът в 1/72 твърдо гравитира в ценовия диапазон между 22-32 лева за любителите на безпилотните това е ХищникЪТ! Дано скоро видим и MQ-9 Reaper! А междувременно очаквам с голям интерес и нетърпение RQ-4 Global Hawk на Platz/Accurate Miniatures/Italeri.